sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Muumipappa palaa kotiin































Tiina kertoi Kuplassaan suhteestaan muumeihin, minäkin ajattelin kertoa.

Muumikirjoista en ole lukenut kaikkia, vain ne, jotka minulla on hyllyssä ja nekin aikuisena. Lukutoukkaikäisenä luin hyvin vähän, siksi minulla on suuria aukkoja tietämyksessäni tiettyjen kirjojen ja kirjasarjojen suhteen, mutta yritän kiriä välimatkaa kiinni nyt vähän vanhempana.

Television animaatio-Muumeihin minulla ei ole erityistä suhdetta, vaikka katsonut olen varmasti jokaisen jakson. Muistan sellaisen jakson, jossa ollaan naamiaisissa ja pätkän sellaisesta, jossa lasketaan Vilijonkan talossa liukumäkeä? Vai porraskaidetta?

Lapsuudestani olen säästänyt pienen peltitarjottimen, jossa on Muumipeikko ja Niiskuneiti ja sitten nämä kuvassa komeilevat Arabian pienet figuurit. Olen leikkinyt näillä lapsena, mutta ihan ehjänä ovat säilyneet, mattalasite on krakeloitunut kaikissa tasaisen kauniisti. Ainakin 20 vuotta oli perhe ilman Muumipappaa, olin seuraillut hintoja jo pidemmän aikaa ja kauhistellut, olin varma, etten saisi pikkukokoelmaani koskaan ehjäksi, sillä satoja euroja ei voi maksaa noin pienestä esineestä. Sitten nettikirppiksellä kävi tuuri ja nyt on pappa palannut matkoiltaan.

Ensimmäisen Teema-mallisen Muumimukin sain rippilahjaksi, nyt ne ovat olleet tauolla jo pidemmän aikaa, luopua en niistä tahdo, ne vain odottavat uutta innostusta varmassa tallessa. Niillä mukeilla on helppo viestittää pöydän toiselle puolelle millä mielellä on, vaikka välillä mukivalinta tehdäänkin ihan värin perusteella.

Millaisia muistoja Muumit sinussa herättävät? Minkä mukin valitset? Näetkö itsesi jonakin tiettynä hahmona?

torstai 20. maaliskuuta 2014

Punainen













































































Punainen on väri, josta äiti ei pidä, ehkä siksi, että mansikat ovat punaisia. Punainen on väri, jota puettiin reippaille tytöille, kun olin lapsi, minulla oli enemmän muita värejä. Punainen on liikennemerkkiväri, punainen on punastumisen väri. Ihminenkin on sisältäkin melko punainen. Kun ollaan vihaisia nähdään muka punaista, minä näen kyllä räjähdyksiä ja salamavälkettä, korkeintaan mustaa ja savunharmaata, jos väreistä puhutaan.

Punaisessa on monia sävyjä, joista pidän, kuten yläeteisen tapetin väri, punaisen mekon väri, punaisten pikkumökkien väri, lempeä vaaleanpunainen ja jopa silmiä kirvelevä neonpinkki. Pidän voimakkaan punaisista tapeteista, punaisista lattioista ja kullan ja punaisen yhdistelmästä. Tämä viehtymys punaiseen on tullut vähitellen, sillä en ole koskaan ollut se reipas tyttö, vaan enemmän taivaanrannanmaalari.

Näetkö sinä punaista kun katsot ympärillesi?

torstai 6. maaliskuuta 2014

Keltainen
































Keltainen on keltuaisen, tomaatin ja leskenlehden väri. Se on kevääntulon väri ja syksynkin. Asumme keltaisessa talossa, joka pitäisi kyllä maalata, mutta uusi museoviraston määräämä keltainen on minusta kauhean ruma, ei auta mieltymykset siihen.

Istun nytkin keltaisen lampun alla, se saattaisi olla lempiesineeni tästä huoneesta, jos joku sattuisi kysymään. Vitriini-rasiassa olevat korvikset olen saanut ystävältä tuliaiseksi, Peppi-korun mieshenkilöltä kesällä 2010. Siitä tuli mieleen, että huvikummun keltainen olisi hyvä talon väri, sellainen vaalea.

Ehkä jo ensi kuussa olen alakerrassa keltaisessa huoneessa kattamassa pöytään oikeaa ruokaa varten lautasia. Keittiö ja keittiön uunin tuotokset ovat varmasti tämän kaiken odottamisen arvoisia. Viimeksi käytimme uunia kerrostalokodissa toukokuussa 2012.

Oletko jo nähnyt keltaisia leskenlehtien pisteitä teiden penkoilla? Sanoivat kevään olevan edellä aikataulusta. Entä sinä ja keltainen, oletteko kavereita?

lauantai 1. maaliskuuta 2014

Viime päivät
















































Palaan pian. Tässä siihen asti kummallinen kuvakimara.